Politiikkaa politiikkaan Kuntapäättäjien ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia on parannettava, muutoin kiinnostus demokratiaan hiipuu.

Vanhushuollon hävitys

 

 

 

SOTE:n valinnanvapaus on suuri floppi, joka joutaa haudattavaksi ainakin niiden osalta, jotka eivät enää hallitse itseään, ovat edunvalvonnan piirissä, kärsivät muistisairauksista ja kognitiivisten taitojen heikentymisestä.

 

 Laajemmastikin: valinnanvapauden asialliselta toteuttamiselta puuttuvat edelleen kaikki työkalut. Vieläkään emme ole Suomessa saaneet aikaan yhtenäistä sähköistä alustaa, josta löytyisi kuntakohtaisesti ja asiakkaan kannalta helppokäyttöisesti  SOTE- alan palvelujen tarjoajien palvelut  mahdollisimman yhtenäisin perustein ja samanaikaisesti käyttäjien (edunvalvojien) arvioinnit palvelujen laadusta. Näin on uskaltanut jo pitkään toimia mm hotelliala. 

 

Yksityiset hoivayritykset uhkaavat hävittää kokonaisvaltaisen vanhushuollon mahdollisuuden palvelutaloissa. Tämä on erittäin merkittävä suunnan muutos ja tarkoittaa palvelujen laadun heikennystä ja eriarvoisen kohtelun kasvua. Minun on vaikea uskoa, että kukaan voi puolustaa käytäntöjä, joita vanhushuollon palvelujen luovuttaminen suurten kansainvälisten ketjujen bisnikseksi näyttää tuovan tullessaan. Suorasukaisesti sanoen kysymys on raadollisesta rahastamisesta jo nyt. Tällä ei ole mitään tekemistä hyvinvointiyhteiskunnan kanssa. Tarvitaan omakohtaisia/uskottavia esimerkkejä asian syvälliseen ymmärtämiseen.

 

Sellaisia olen saanut jo pitkän ajan asukkaiden ystävänä ja sukulaisena. Minulla on myös pitkä ammatillinen tausta arvioida vanhushuollon nykyistä tilaa.

 

Kokonaisvaltainen työote on ollut vuosikymmenten ajan keskeisenä kehittämiskohteena vanhushuollon eri palveluyksiköissä ajatuksella että työaika on asukkaiden käytössä ja tavoitteena asukkaiden yksilöllistenkin tarpeitten tyydyttäminen kunnioittaen kunkin henkilön historiaa ja intressejä.  

 

Kävin tänään hyvässä hengessä pitkän keskustelun SAGA-ketjun erään palvelutalon johtajan kanssa. SAGA-ketju  palastelee normaaliin huolenpitoon liittyviä keskeisiä asioita yhä enemmän peruspaketin ulkopuolelle ja vaatii vähintään 15 minuutin erillislaskutuksen esimerkiksi lakanoiden/ pyyhkeitten vaihdosta, likaisten vaatteiden koonnista pestäväksi (itse pesusta on jo erikseen maksettu), wc-paperin saatavilla pitämisestä, roskiksen tyhjentämisestä  jne. - jokaisesta palvelusta siis erikseen. Näin on tapahtunut sukulaiseni kanssa. Sattumalta kun hänen sänkyään jouduttiin korjaamaan tosiaan huomattiin, että lakanoita ei oltu vaihdettu kolmeen kuukauteen! Ymmärtämistä parantaa  kun  tilannetta vertaa  (samanhintaisiin)  hotellipalveluihin - terveille henkilöille. 

 

Tämä toimintatapa käy asukkaalle tai hänen edunvalvojalleen ilmi vasta vähitellen epäkohtien tullessa ilmi. Heti kun jokin pienimmäisinkin toive/palvelutarve pystytään NIMEÄMÄÄN,  ratkaisuehdotukseksi esitetään että päivitetään sopimusta eli hinnoittellaan ’uusi palvelutarve’ em tyyliin vähintään 15 minuutin työpanosta vaativaksi. Tämä tarkoittaa, että  nettoajaltaan muutaman minuutin palvelut kumuloituvat laskutuksessa monen tunnin arvoisiksi. 

 

Edellä mainittu tapa rahastaa pienimmistäkin palveluista erikseen tuhoaa hyvän ammattitaidon hankkineiden hoitajien herkkyyden tunnistaa asukkaiden yksilölliset palvelutarpeet ja toimia sen mukaan. Asukas saa pyyhkiä itsensä sanomalehteen kunnes omainen tai läheinen huomauttaa asiasta ja käynnistää ratkaisuun tähtäävän prosessin. Entäpä he, joilla läheisiä ei ole tai he asuvat muilla paikkakunnilla?

 

Jokainen, joka on elänyt vaikkapa äidin elämää tietää, että laadukas lasten huolenpito – hoivakin - vaatii kokonaisvaltaista valppautta ja sitoutumista annetun vastuun kantamiseen. Näin on laita myös niiden aikuisten ja vanhusten, jotka eri syistä ovat menettäneet kykynsä hallita itseään. 

 

Hyvinvointiyhteiskunnaksi itseään komeasti kutsuvan Suomen on sanottava STOP sellaisten pitkäaikaisten SOTE-palvelujen yksityistämiselle, jotka koskevat henkilöitä, joilla ei ole enää kykyä täysivaltaisesti hallita itseään. 

 

 

 

Marjatta Vehkaoja

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Valitettavan oikeaan osuva, hieno kirjoitus. Kiitos :)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

".. kysymys on raadollisesta rahastamisesta jo nyt."

Kyllä. On justiinsa näin.

Toimituksen poiminnat