Politiikkaa politiikkaan Kuntapäättäjien ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia on parannettava, muutoin kiinnostus demokratiaan hiipuu.

Haluatko itse viettää vanhuutesi täällä?

 

 

Vanhainkodeista on haluttu päästä eroon siksi, etteivät ne ole tarjonneet riittävästi yksityisyyttä ja hoito on ollut liian laitosmaista. Rakennukset eivät ole olleet helposti muunneltavissa ´tehostetun palveluasumisen yksiköiksi´ . Kansankielellä taidamme puhua palvelutaloista ja palvelukodeista.

 

Palvelutaloja on rakennettu nopeassa tahdissa valtava määrä. Valtakunnallisilla suosituksilla paikkamääristä ei ole enää paljon virkaa kun yksityiset firmat ovat tulleet vyöryn tavoin alalle toiminnan pyörittäjiksi. Kaikki mitä rakennetaan näyttää menevän kaupan. Vanhusväen lisääntyessä paikkaa joutuu jonottamaan.

 

Rakennemuutos on rahoituksen osalta kunnille edullinen sillä mm. asumis-ja lääkekulut siirtyvät nyt asukkaiden maksettaviksi (lue: pääosin KELAn maksettaviksi).  Asiakkaiden kannalta tilanne voi olla hankala sillä KELA korvaa lääkkeistä yhä vähemmän. Monet uusissa yksiköissä asuvat ovat joutuneet rakennemuutoksen seurauksena vanhalla iällään toimeentulotuen asiakkaiksi !

 

Muutos on ollut ainakin ulkoisilta puitteiltaan onnistunut ovathan vanhukset saaneet pitkäaikaiseen asumiseen oman asunnon. Entä muutoin?

 

 

                                 *                               *                               *

 

Nyt on hyvä hetki tarkastella saatiinko vanhushuollossa aikaan sellainen palvelukonsepti, joka kelpaa aikanaan myös sinulle ja minulle.  Monet ystäväni ja sukulaiseni asuvat jo palvelutaloissa. Olen tutustunut monien yksiköiden toimintaan. 

 

Tärkein havaintoni on, että erot niin tilojen kuin toiminnan ja niiden hinnoittelun osalta ovat erittäin suuria. Asukkaaksi pyrkivillä ei ole mitään mahdollisuutta verrata vaihtoehtoja yhteismitallisesti ennen päätöksentekoa. Kunnat eivät tuota tilastoja päätöksentekoa helpottamaan. Sen sijaan vanhusta kehotetaan tutustumaan paikan päällä vaihtoehtoihin, joita isoissa kaupungeissa voi olla kymmeniä! Helppoa?

 

Monet palvelutalot ovat mielestäni aivan liian suuria. Ne on usein halvannäköisesti rakennettuja. Pitkiä käytäviä riittää eikä muissakaan yleisissä tiloissa ole kyetty välttämäään laitosmaista tunnelmaa. Tilat saattavat olla liian matalia ja pimeitä. Esteettisyydelle ei ole annettu juurikaan arvoa. Näitä ongelmia on vaikea korjata myöhemmässä vaiheessa.

 

Laitosmainen ympäristö saattaa koukuttaa laitosmaiseen toimintaan. Kodinomaisen toiminnan luominen ei siis ole pelkästään talon johdon tai muun henkilökunnan käsissä. Ihmeteoilla on rajansa.

 

Vaikka palvelutalot tarjoavat päivittäin monenlaista ohjelmaa niin  liian monet asukkaat eristäytyvät omiin asuntoihinsa ja kokevat yksinäisyyttä. Kynnys lähteä laahustamaan pitkiä käytäviä on korkea. Uusia asukkaita ei riittävästi vedetä mukaan toimintaan. 

 

Olen kiinnittänyt huomiota myös  palvelutalojen lounaisiin. Kokolihaa ja tuoretta kalaa löytyy buffetista harvoin. Ruuan hintaan nähden lounaat ovat vaatimattomia verrattaessa tavanomaisiin lounasravintoloihin. --- Katsellessani vanhusten toimintaa lounaalla huomaan, että itsepalvelu ei oikein enää suju. Palvelutiskin rakentaminen jälkikäteen ei ole helppo toteuttaa.

 

Yllä olevasta olette jo voineet päätellä, että en ole vielä onnistunut löytämään palvelutaloa, johon haluaisin itse muuttaa. Jospa te nykyiset päättäjät ryhtyisitte kysymään itseltänne: ”Kelpaako se mitä suunnittelen muille, myös minulle?”

 

Vanhusten ylenmääräisen kiitollista asennetta tai sairauksia (esim. Alzheimerintautia) ei pidä käyttää hyväksi kun ratkaisuja palvelutaloista tehdään tai kustannuksista tingitään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

En halua viettää. Olen nähnyt kehityssuunnat ja erityisesti palvelutalojen järkyttävän hintatason jo aikaa sitten. Olen lasteni kanssa sopinut, ettei minua tulla tällä järjestelmällä lypsämään eikä hoitolaitoksissa kiduttamaan.

Nuoriso lupasi jo aikaa sitten antaa minulle ajan koittaessa niskalaukauksen. Hyvästi ihana vanhuus kuten yli 100v isäni kerran totesi ennen täältä lähtöään. Hän sentään sai elettyä kotonaan koko elämänsä paitsi sen viimeiset 7 päivää.

Päättäjiä ei asiasi kiinnosta. Heistä useimmilla on varaa valita itselleen parhaista hoitopaikoista mieluisin. Asia hoituu rahalla.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Vähäisen kokemukseni ja tietoni perusteella olen aika samaa mieltä kanssanne Marjatta Vehkaoja. Yksityisen hoitokodin hintataso on hirmuinen: harvan eläke riittää kuluihin. Mutta - jonkun on maksettava kulut ja yrityksen tulot, ja nykyään se on aina käyttäjä. Tavallaan on tietysti monessa mielessä oikein, että käyttäjä maksaa kaiken, koska useimmiten hän ei juuri rahaa elämänsä kalkkiviivoilla tarvitse.

Pysyvän vanhuuden heikkouden lähestyessä täytynee hankkiutua riittävän ja lopettavan varmaan tapaturmaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Arvokas vanhuus on keksitty silloin, kun ihmiset elivät sukukeskeisesti. Suomessa ei näin enää eletä varsinkaan kaupungeissa, joten tilannetta yritetään paikata palkkkatyöllä. Yllä olevista kommenteista ja omista havainnoistani olen päättelemässä, että isolle osalle vanhuksista elämä ei ole arvokasta.
"...en ole vielä onnistunut löytämään palvelutaloa, johon haluaisin itse muuttaa."
Tuosta voinee päätellä, ettei ole tarkoitus, että suku pitäisi huolta? Ja myös sen, ettei hyvää vaihtoehtoa löydy.

Toimituksen poiminnat